Slut med at snuble på fortovet

Se indslag i TV2 Nyhederne, hvor Vejstrup Maskinstation demonstrerer den GPS-udstyrede el-scooter, som Svendborg kommune har rekvireret til at kortlægge byens fortove, så de værste problemområder bliver identificeret.

Klik på billedet for at se indslaget online på TV2 Nyhederne:

Opmåling af fortov for Svendborg Kommune
Opmåling af fortov for Svendborg Kommune

 

Elscooter med high tech-udstyr på kommunens fortove

Link til artikel på Svendborg Kommunes hjemmeside:

https://www.svendborg.dk/nyheder/erhverv/elscooter-med-high-tech-udstyr-paa-kommunens-fortove

registrering af fortove
Opmåling og registrering af fortove for Svendborg Kommune
Registrering af fortove
Opmåling foretages med ca. 1km/t
Elscooter med high tech-udstyr på kommunens fortove

Det giver nysgerrige blikke, når Svendborg Kommune får indsamlet data om sine fortove. Det foregår nemlig på en elscooter udstyret med GPS og kamera på stativ – og metoden er så vidt vides den eneste af sin art i Danmark.

– Indsamlingen af data giver os et detaljeret billede af fortovenes tilstand. Det er normalt en meget dyr undersøgelse. Men sammen med vores gode samarbejdspartnere fra det private erhvervsliv er vi lykkedes med at opfinde en ny metode, hvor vi her i kommunen kan spare cirka 30 procent. Samtidig har vores samarbejdspartnere fået udviklet et nyt produkt til deres sortiment, så det er ren win win, fortæller vejingeniør Bo Benedictsen-Nislev fra Center for Ejendomme og Teknisk Service, Svendborg Kommune.

Vejstrup Maskinstation A/S står for indsamlingen af de mange data og er dermed også dem, der bemander ’køretøjet’ på den 300 kilometer lange rute gennem Svendborg Kommunes fortove.

– Vi kører med cirka en kilometer i timen, for der skal være tid til at sætte GPS-koordinater, tage billeder og filme fortovene. De indsamlede data skal kommunen bruge til at vurdere, hvor der skal renoveres fortove, og derfor giver vi også en vurdering af tilstanden med undervejs. De røde er de dårligste, mens de grønne er de bedste. Og kommunen kan efterfølgende se tydelige billeder af fortovene lidt a la Google Streetview bare med to centimeters præcision. Meget af deres arbejde vil derfor kunne klares ved at kigge på billeder fra skrivebordet, fortæller Flemming Pedersen fra Vejstrup Maskinstation A/S.

Når dataene er blevet indsamlet, skal de lægges ind i Svendborg Kommunes kortsystem. Det kræver dog nogle kunstgreb, som den lokale afdeling af landinspektørfirmaet Geopartner står for.

– Der er tale om store mængder data, der skal tale sammen med kommunens system. Og det skal også være muligt at lave nogle udtræk, som er nemme at arbejde med. Vi har tidligere været med til at udvikle nye metoder med kommunen i forbindelse med registrering af gadebrønde, busskure og andet vejinventar, men det er første gang, at der er billeddata med, fortæller Klaus Weitemeyer fra Geopartner og fortsætter:

– Også denne gang er vi med i et projekt, hvor vi starter et sted uden at kende det fulde billede af slutproduktet. Men efterhånden som vi får os arbejdet ind i opgaven, får vi tænkt muligheder og løsninger igennem, så de passer til behovet, og det er faktisk en udbytterig proces for os alle, slutter Klaus Weitemeyer.

Når tilstandsregistreringen af fortovene er overstået, vil Svendborg Kommune have det fulde overblik over fortovenes tilstand. Det betyder også, at det bliver muligt at lægge renoveringsarbejdet de steder, hvor det giver mest værdi for pengene. Samtidig bliver det muligt at planlægge flere år ud i fremtiden og kvalificere beslutningerne undervejs.

Kontakt

  • Flemming Pedersen, Vejstrup Maskinstation A/S, telefon 28710224
  • Klaus Weitemeyer, Geopartner, telefon 63211201
  • Bo Benedictsen-Nislev, Svendborg Kommune, telefon 30175365